MENU
Entre Deux logo

Wat te doen in Maastricht

Naast winkelen in Entre Deux is er natuurlijk nog veel meer te doen in Maastricht. Daarom hebben we de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in het centrum voor je op een rij gezet.

Het Vrijthof: hart van Maastricht

Dit plein, met haar gezellige terrasjes, prachtig uitzicht op de grote St. Servaasbasiliek en direct gelegen aan het Theater aan het Vrijthof, is toch wel dé klassieker van het Maastrichtse centrum. Een echte trekpleister voor toeristen en tegelijkertijd de trots van Maastrichtenaren. Juist als er geen evenement plaatsvindt, is het hier goed toeven. Een bezoek aan het onlangs gerenoveerde en laagdrempelige Museum aan het Vrijthof – ook wel Spaans Gouvernement genoemd – is zeker de moeite waard. Waarna er vast nog tijd over is om een kijkje te nemen in de St. Servaasbasiliek. Moe van het winkelen? Gewoon genieten op een bankje van alles wat er voorbijkomt is ook al een leuke bezigheid.

Dominicanerkerk leeft

Je zal ongetwijfeld verrast worden zodra je deze kerk annex boekhandel en espressobar binnenwandelt. De Dominicanenkerk (ook wel Dominicanerkerk genoemd) is een gotisch kerkgebouw in winkelcentrum Entre Deux! De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk. Aan het eind van de 18e eeuw werd het klooster opgeheven en vervulde de kerk diverse functies. Tegenwoordig vind je hier boekhandel Dominicanen (voorheen boekhandel Polare) en kun je terecht voor een heerlijke café latte bij espressobar Coffeelovers. Ook al heb je geen boek nodig of nog even geen trek in koffie, de mooiste boekenwinkel ter wereld moét je gezien hebben!

De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen is één van de oudste watermolens in Nederland. In deze nog steeds draaiende molen in hartje centrum kun je verschillende rondleidingen krijgen. Bakker Frank van Eerd vertelt bezoekers vol passie over het verschil tussen bloem en meel, en de manier waarop ze hun ambachtelijke speltbroden bakken. Mocht je na al die indrukken trek hebben gekregen, dan ben je nog steeds aan het juiste adres voor een kop koffie en overheerlijke Limburgse vlaai.

Ga voor modern: Centre Céramique

Houd je van moderne architectuur? Steek dan de nieuwe loopbrug (Hoeg Brögk) over naar Plein 1992. Hier vind je bijzondere architectuur, waaronder het multifunctionele Centre Céramique waarin de stadsbibliotheek en het European Journalism Centre gevestigd is. Ook wordt hier jaarlijks de World Press fototentoonstelling gehouden en is er genoeg te zien op gebied van kunst en archeologie. Hunker je naar nog meer art en design? Loop dan zeker nog een stukje door langs de Maas naar het Bonnefantenmuseum.

Pittoreske Jachthaven ’t Bassin

Een beetje verscholen, op ongeveer 500 meter van de Markt, ligt de oude binnenhaven ’t Bassin, die bekend staat om zijn gezellige horecagelegenheden. Ongeveer zeventig boten kunnen dagelijks aanmeren in deze gezellige haven. Er is een expositieruimte en atelier te vinden van de bekende kunstenaar en documentairemaker Robert-Jan van Melle. Liever zelf het water op? Huur een sloepje via maastrichtsloep.nl of boek een rondvaart bij rederij Stiphout. Dit is op loopafstand te vinden aan de Maaspromenade 58 in het centrum van Maastricht. 

Genoeg leuke dingen te doen in Maastricht! Kom je tijd tekort? Blijf dan gewoon wat langer! Check onze tips voor een weekendje Maastricht, waar we onze favoriete eettentjes en leukste hotels delen.