MENU
Entre Deux logo

Historie Entre Deux

De grond waarop Entre Deux gebouwd is, kent een uitgebreide historie. Honderden jaren geleden heeft op deze plek in Maastricht lange tijd een klooster gestaan. Maar ook het gebouw van Entre Deux zelf heeft door de jaren heen een ware transformatie ondergaan.

Van Dominicanenklooster tot winkelcentrum

Entre Deux heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. In de 13e eeuw stond er tussen het Vrijthof en de Markt een Dominicanenklooster. Als je goed oplet, zie je overblijfselen van dit klooster in de vorm van een barokke gevel aan het Dominicanenkerkplein. De gotische kerk die is blijven staan, is nu ingericht en bekroond als de mooiste boekenwinkel ter wereld. Toen het klooster werd opgeheven in 1783, heeft de Franse overheid het gebouw gebruikt als opleidingsinstituut. Vanaf 1804 functioneerde het als middelbare school. Het Stedelijk Lyceum was de laatste school die er van 1960 tot 1968 huisvestte. De kerk heeft ook diverse functies gehad in de loop der tijd. Van parochiekerk tot expositieruimte en van feestlocatie tot fietsenstalling.

Warenhuisketen Grand Bazar heeft het voormalig kloosterterrein begin jaren ’70 aangekocht. De bedoeling was dat er een groot winkelcomplex met ondergrondse parkeergarage zou komen. Maar de keten ging failliet, waardoor de bouw gestaakt is en het pand enige tijd leeg stond. In 1979 vestigde winkelcentrum Entre Deux zich op het terrein. Het centrum dankt de naam ‘Entre Deux’ (Frans voor ‘tussen twee’) aan zijn ligging: het complex is gelegen tussen de twee grote pleinen van Maastricht, de Markt en het Vrijthof. Van 1979 tot 1994 deelden we het pand met het Bonnefantenmuseum.

Wie het oude winkelcomplex kent, weet misschien nog dat er veel te doen was over de uitstraling. In 2005 is de beslissing gemaakt om het te slopen en een nieuw winkelcentrum onder dezelfde naam te bouwen. De Maastrichtse architect Arno Meijs tekende voor het ontwerp. En met succes: Entre Deux heeft sindsdien diverse prijzen gewonnen. Gebruikmakend van het natuurlijke hoogteverschil, ontwierp Meijs tussen het Dominicanerkerkplein en de Spilstraat een licht hellende, overdekte hoofdstraat met winkels op drie etages. In 2006 openden de eerste winkels hun deuren.

Meer weten over de historie van het klooster en de kerk? Kijk dan op de Wikipedia-pagina van het Maastrichtse Dominicanenklooster en kom er alles over te weten.