MENU
Entre Deux logo
GROTE VIDEOKUNST TENTOONSTELLING IN OPENBARE RUIMTE MAASTRICHT

GROTE VIDEOKUNST TENTOONSTELLING IN OPENBARE RUIMTE MAASTRICHT

Viewmaster Projects presenteert met trots STREET VIEW. Street View is een tentoonstelling met 21 videowerken over de openbare ruimte gepresenteerd in de openbare ruimte.

Tot 31 oktober, iedere avond van 20.00 tor 23.00 uur in Maastricht. De straatprojecties zijn te vinden in een aantal straten in het kernwinkelgebied én in het grote overdekte winkelcentrum Entre Deux, tussen het Vrijthof en de Markt. De toegangspoort naar de Entre Deux is iedere avond open en gratis. De web app van Street View zorgt voor teksten en navigatie door de stad. Speciaal voor Street View is Entre Deux een maand lang in de avonduren open zodat de helft van de videowerken op de verdiepingen van de winkelpassage te bezichtigen zijn.

Entre Deux

Street View brengt de bezoeker langs 21 straatprojecties van kunstenaars die - wereldwijd - de publieke ruimte beschouwen, bevragen of op de hak nemen. De tentoonstelling toont videowerken die sociale codes doorbreken en de mensen op straat anders laat kijken naar hun eigen omgeving.

De tegenwoordige stad
De vervreemdende huidige tijd – die een zeer grote weerslag heeft op het gebruik en de beleving van de openbare ruimte – is voor Viewmaster Projects de reden een actuele tentoonstelling te maken in de openbare ruimte. De pandemie zorgt voor een andere, indringendere ervaring wat onze openbare ruimte kan betekenen. De geselecteerde straatprojecties krijgen door deze bewustwording een extra betekenislaag.

Street View is geen ‘corona’ tentoonstelling met desolate pleinen en lege wegen. Integendeel, vrijwel alle videowerken in de tentoonstelling zijn gemaakt voordat de openbare ruimte een te mijden plek werd. Street View duikt dieper in de mogelijke betekenissen van het publieke domein door kunstwerken te tonen met een beschouwende, activistische, sociaal-maatschappelijke, licht ontwrichtende of poëtische benadering van de openbare ruimte. Street View toont werk van:

Jérôme Bucquet, Sylvain Couzinet-Jacques, Dries Depoorter, Sebastian Diaz Morales, Douwe Dijkstra, Jeroen Jongeleen, Karel van Laere, Siavash Naghshbandi, Paulien Oltheten, Su Tomesen, Kuang Yu Tsui en studenten van Maastricht Academy of Arts.

Andere werelden:

De straatprojecties zijn elk ook een venster naar een andere stad, een ander land, een andere tijd. Ze tonen andere gebruiken en een andere beleving van de openbare ruimte.

Lege etalageramen veranderen in een kijkraam naar straten en pleinen in Johannesburg (Zuid Afrika), Yogyakarta en Jakarta (Indonesië), Tirana en Durres (Albanië), Medellín (Colombia), 

Taipei (Taiwan), Amsterdam en Rotterdam (Nederland), London (Engeland), São Paulo (Brazilië), Seattle (Verenigde Staten), Teheran en Isfahan (Iran), Köln (Duitsland), Istanbul (Turkey), Samara (Rusland), Madrid (Spanje), Parijs (Frankrijk).

Van een aantal kunstenaars worden zowel werken in de Entre Deux als in de stad getoond. Alle werken gaan een relatie met elkaar aan, met de omgeving en hopelijk ook met de beschouwer. Meer informatie over de videowerken en de locaties staat op de web app street-view.online (via telefoon te openen).

               

             

Stichting Viewmaster
De tentoonstellingen van Viewmaster Projects verhouden zich specifiek tot hedendaagse artistieke praktijken, maatschappelijke actualiteiten en het openbare stedelijke domein. Street View is de zesde groepstentoonstelling.​